İzmir Dokuz Eylül Rotary Kulübü liderliğinde, kadınlarda rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birden fazla kansere sebep olan HPV (Human Papilloma Virüs) önemi ve tedavisi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan HPV Projesi’nin önemine dikkat çeken Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Ayda Özeren, “Doğru bir çalışmayla HPV’yi hem ülkemizden hem de dünyadan silebiliriz” dedi.

Panelistler

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Manisa Rotary Kulübü, Manisa Rotaract Kulübü, Dokuz Eylül Rotaract Kulübü ile birlikte yürütülen proje kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde HPV Önemi ve Korunma Yolları paneli düzenlendi. Dünya HPV Farkındalık Günü’nde yapılan panelin moderatörlüğünü Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Dinç Horasan yaparken, panelde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Yıldırım, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çağrı Şahin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı’ndan Uzman Sosyolog Duygu Erişkin katıldı.

Özeren: “HPV için topyekün bir çabaya ihtiyaç var”

ÖzerenPanelin açılışında konuşan Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Dönem Guvernörü Ayda Özeren, HPV farkındalığının önemini, aşının ulusal aşı takvimine alınmasının aciliyetini vurguladı. Kulüplerimiz tarafından yapılan proje çalışmalarının çok önemli olduğunu belirten Özeren, “Uluslararası Rotary olarak kırk yıllık bir çaba ile çocuk felcini sıfıra yakın düzeyde ortadan kaldırdık. Benzer bir küresel çabayla bu elde edilen başarı neden HPV için de sağlanmasın“ dedi. 

Yıldırım: “KETEM’lerde HPV testi ücretsiz”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Yıldırım, Serviks Kanseri tarama ve izlenim konusunda bilgilerini aktarırken, HPV ile temas etmiş olsun olmasın, özellikle 30-64 yaş arası her kadının HPV aşısını olması gerektiğini söyledi. Her ilçede bulunan KETEM’lerde HPV testinin de ücretsiz yapıldığını vurgulayan Yıldırım, aşının rahim ağzı kanserinin önlenmesinde büyük katkısı olduğunu söyledi. 

Genel-3

Şahin: “9-14 yaş arası çocuklar aşılanmalı”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Çağrı Şahin, ülkemizde HPV enfeksiyonları yaygınlığı ve aşıların etkinliğini anlatırken, 9-14 yaş arasında, başta kız çocukları olmak üzere, erkek çocukların da HPV aşısı olmasının büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Katılımcılar tarafından oldukça ilgi gösterilen panelde bir diğer panelist olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı’ndan Uzman Sosyolog Duygu Erişkin ise HPV’de koruyucu ve önleyici çalışmalardan bahsetti. Hem ebeveynlerle hem de gençlerle çalıştıklarını anlatan Erişkin, HPV aşısının rahim ağzı kanserinin önlenmesindeki büyük katkısını topluma anlatmaya çalıştıklarını vurguladı.