Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Ekin Dans Topluluğu, yeni eseri BACI’yı 23 ve 24 Şubat’ta İzmir’de seyirciyle buluşturacak. Çalışmaya Ceyda Tanc Dance Company de Türkiye’de ilk kez sahneleyeceği “KIZLAR” adlı çağdaş dans gösterisi ile katılacak.

23 Şubat Cuma günü Ege Üniversitesi MÖTBE Kampüs Kültür Merkezi’ndeki gösteri saat 20.00’da başlayacak. 24 Şubat Cumartesi saat 20.00’daki gösteri ise AASSM’de Büyük Salon’da gerçekleştirilecek. İki etkinlik de ücretsiz.

İLK KEZ KULLANILACAK YENİLİKÇİ BİR YOL

Türk halk danslarını (Ege Üniversitesi) ve Birleşik Krallık çağdaş dansını (Ceyda Tanc Dansı) bir araya getiren ve British Council Turkey tarafından da desteklenen proje, geleneksel cinsiyet temsiline dansta meydan okuyan, küresel cinsiyet eşitsizliklerini vurgulayan, kültürlerarası benzersiz bir işbirliği niteliği taşıyor. Türk halk dansları çalışmalarında ilk kez kullanılacak bu yenilikçi yol, cinsiyetle ilgili çağdaş ve kültürel konuları ele alarak, geleneksel cinsiyet rollerine dans üzerinden eleştirel bir bakış açısı ile yaklaşıyor.

Türk ve İngiliz dansçılar koreografi deneyimlerini paylaşarak, yerinden edilmiş kadınların karşılaştığı zorlukları vurgulayan, ortak yeni bir performans çalışması yaratacaklar. Geleneksel Türk halk dansları, mültecilerin bir asırdan fazla süren göç hikâyelerine gönderme yapıyor; Tanc'ın çağdaş dans çalışması, günümüzde devam eden yerinden edilme sorununu yansıtıyor ve kadın mültecilerin duygusal dayanıklılığından ilham alıyor.

Çağdaş izleyicide etki uyandıracak şekilde, kültürel dansı yeniden yorumlamanın yeni yollarının geliştirileceği çalışmada Türk halk danslarını çağdaş dans ve onun küresel etkileriyle birleştirerek, Doğu ve Batı dans formları arasında köprüler kurulacak.

BACI Gösterisinin Teması 

Tarih hep “yolda olan” erkeği yazar. “Er” olan göçer, savaşır, kazanır, kaybeder… Oysa kadındır, gerçekte tüm kargaşanın sonunda yükü çeken. 

Kadın Anadolu, Kybele’den beri korur kollar, bir anne olarak sahip çıkar toplumlarına. Hiç durmadan göç eden umudu, sevinci, üzüntüyü saklar, biriktirir sırları içinde. Ama dayanamaz bazen yüreği bu kadar ağır yüke. O zaman sırları söz olur, şarkı olur, dans olur, dökülür toprağına ince ince…

Asırlardır gerçekleşen zorunlu nüfus göçleri, Anadolu kültürünü derinden etkiler. Göçle gidenler, yerine gelene endişeyi, merakı, heyecanı ve yaşama tutkusunu miras bırakmaktadır. Yeni gelenler bu toprakların sorumluğunu alır. Günümüzde yaşanan göçlerde yaşamları hızla değiştirip dönüştürmeye devam etmektedir.

Bacı projesi, insanlığın varlığından beri yaşanan göçlerin son yüzyılını yorumlamaktadır. Göç eden kadının içinde kopan fırtınanın dışa vuran sessizliğini anlatır. Erkeğin somut eylemlerinin sonucu, kadının hissettiği; kabul-isyan, şefkat-nefret, birlik-teklik, ayrılık-bağlılık, vb. zıtlaşan duygu deneyimlerini dansla görünür kılmayı hedeflemektedir. 

Yönetmen: Mehmet Öcal Özbilgin & Hayley Ovens

Sanat Yönetmeni: Mehmet Öcal Özbilgin & Ceyda Tanc

Dansçılar: Ceyda Tanc Dance Company & Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Ekin Dans Topluluğu

Dramaturji: Mehmet Öcal Özbilgin

Koreografi: Mehmet Öcal Özbilgin, Ceyda Tanc, Emirhan Dondar, Şafak Hasan Kahraman, Saim Şen

Müzik: Serdar Kastelli

Kostüm: Merih Oldaç & Hande Balamir Soysal

Işık Tasarım: Ferruh Özdinçer  &  Georgia Godfrey

Görsel Tasarım: Serdar Kastelli

Video: Roarke Pearce

Proje Koordinatörü: Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, Ceyda Tanc Dance Company, British Council, Ege Kültür Derneği

KIZLAR

Koreografi: Ceyda Tanc

Dansçılar: Gemma Shrubb, Chloe Mead, Freya Simpson, Gabriella Sanders, Colette Kite

Yapımcı: Hayley Ovens

Müzik: Original Composition By Asta Hıroki

Kostüm: Holly Murray, Karın Tanc, The Vampire’s Wife

Işık Tasarım: Georgia Godfrey

Dramaturji: Lou Cope

Video: Roarke Pearce

Whatsapp Image 2024 02 09 At 16.19.41