Yaşanabilir Buca Derneği’nin geleneksel hale getirdiği tarhana şenliği, bu yıl on birinci kez gerçekleştiriliyor. 2010 yılında Doçent Doktor Levent Köstem ve önde gelen Bucalılar tarafından kurulan dernek, 2013 yılından bu yana şenliği gerçekleştiriyor. 26 Nisan 2024’te gerçekleştirilen genel kurul ile güçlü bir yönetim ile yoluna devam eden dernek, İzmir’de ses getirmeye devam ediyor.

Şenlik kapsamında önemli bir fotoğraf sergisi yer alıyor. Yakın zamanda Buca Belediyesi’nin gerçekleştirdiği proje ile gündeme gelen Tarihi Buca Tren Yolu’nun hizmete açıldığı yıllardan 2006’ya kadar olan fotoğraflarına yer verilen sergide, Bucalılar anılarını yâd edecekler.

Şenlik’te ünlü Bucalı gurme Çağlar Eskicioğlu ile eski Buca mekanları hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirilecek. Ayrıca el emeği ürünlerin sergileneceği stantların yer alacağı etkinlikte keyifli bir müzik dinletisi de yer alacak. 

Yaşanabilir Buca Derneği, “Neden Buca Tarhana Şenliği?” sorusunu şu şekilde cevaplandırıyor;

Tarhananın kökeni Orta Asya Türklerine kadar dayanır. Göçebe yaşam tarzı nedeniyle bozulmayan ve taşınması kolay yiyecek olarak tercih edilmiştir. Anadolu'ya geldikten sonra ise tarhana, yerel ürünlerle zenginleşerek farklı çeşitlere dönüşmüştür. Tarhana, birçok bölgede farklı şekillerde hazırlanır ve tüketilir.

Ege Tarhanası, genellikle domates ve biber ağırlıklı olup, daha kırmızı renktedir. Balkan göçmenlerinin tarhanası daha az sebze kullanılarak yapılır ve daha açık renklidir. Şanlıurfa tarhanasının içerisinde et suyu da bulunur. Konya tarhanası buğday kullanılarak yapıldığı için daha koyu kıvamlıdır. Uşak tarhanası daha baharatlı olurken, Bolu’nun tarhanası kızılcık meyvesi ile yapılır. Bunlar ilk akla gelen iller. Bunların dışında Kahramanmaraş, Kütahya, Malatya, Kastamonu ve Kıbrıs’ın da kendilerine has tarifleri vardır.

Tarhana, Türk kültüründe bir nevi geleneksel bilgi ve beceri aktarımıdır. Gençler, aile büyüklerinden tarhana yapmayı öğrenirler. Bu sebeple tarhana sadece bir yiyecek değil, aynı zamanda bir kültürel mirastır.

Minik Eller Bu Kez Keçeden Kalemlik Yaptı Minik Eller Bu Kez Keçeden Kalemlik Yaptı

Tarhana çok kültürlülüğün bir simgesidir. Çok kültürlülük farklı kültürlerin, etnik grupların, dinlerin ve dillerin bir arada yaşaması ve bu çeşitliliğin toplumda kabul edilip desteklenmesi anlamına gelir. Buca Anadolu’nun ve Rumeli’nin tüm renklerini bağrına basmıştır. Buca Tarhana Şenliği işte bu yüzden var. Buca Tarhana Şenliği toplumsal uyum, hoşgörü ve karşılıklı anlayışın bir simgesidir.

11. Geleneksel Buca Tarhana Şenliği, 23 Kasım Cumartesi günü saat 13:00’de Yaşanabilir Buca Derneği’nde gerçekleştirilecek.

Whatsapp Image 2024 11 18 At 14.43.32